RVS melkmengers van Kalfshop.nl. Het nauwkeurig klaar maken van kalvermelk is een dagelijks terugkerend item. Maak het eenvoudiger door gebruik te maken van een RVS melkmenger. De melkmixers in het assortiment van kalfshop.nl zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:
- Mengers op poten
- Mengers op wielen
- Mengers op grote wielen
- Combimengers
- IzyFeeder (melktaxi)
Wat is een Kalvermelkmenger?
Een kalvermelkmenger is een gespecialiseerde mixer die ontworpen is om kalvermelk te mengen, meestal voor het voeren van kalveren. Daarom gebruikt men een melkmenger vaak om de consistentie van kalvermelkpoeder, water en eventuele andere toevoegingen die nodig zijn voor het voeren van kalveren, te waarborgen. Het belangrijkste kenmerk is dat het ervoor zorgt dat alle ingrediënten gelijkmatig gemengd worden, wat essentieel is voor de gezondheid van jonge dieren.
Waarom investeren in een RVS melkmenger?
Het gebruik van een RVS melkmengers brengt verschillende voordelen met zich mee:
- Efficiënt Mixen: Dit zorgt voor een uniforme samenstelling van melkformules, wat essentieel is voor optimale kalvervoeding.
- Gebruiksvriendelijk: Dit is vaak ontworpen met eenvoud in gedachten, zodat het makkelijk te bedienen is.
- Duurzaam: Gebouwd om regelmatig gebruik en de zware omstandigheden van de landbouw te weerstaan.
Aandachtspunten melkbereiding
Routineuze wijze van melkbereiding kan problemen in de kalveropfok voorkomen. Hieronder zijn een aantal aandachtspunten van de melkbereiding samengevat:
Concentratie
Verwarring is er vaak tussen het aantal liters aangemaakte melk en het aantal toegevoegde liters water. Als namelijk 150 gram melkpoeder wordt toegevoegd aan 0,85 liter water, heeft de aangemaakte een concentratie van 150 gram per kilogram melk. Als men 150 gram melkpoeder toevoegd aan 1,00 liter water, heeft de aangemaakte melk een concentratie van slechts 130 gram per kilogram melk. Lees daarom aandachtig de richtlijnen op de melkpoederzak door.
Temperatuur
Bij de aanmaak van de melkpoeder is het belangrijk dat het water de juiste temperatuur heeft, zodat de toegevoegde melkpoeder goed oplost. Bij warm aan te maken melkpoeders is een aanmaaktemperatuur van 45 – 50 ⁰C gewenst. Een te lage temperatuur zorgt er voor dat het melkpoeder slecht oplost en bij een te hoge temperatuur(>70 ⁰C) worden eiwitten en mineralen in de melk beschadigd. De temperatuur van de bereidde melk die het kalf drinkt, dient 39 ⁰C te zijn*.
Mengen
Uiteraard dient de melk goed gemengd te worden. Niet opgeloste melkpoeder is ongewenst. Daarom wordt het gebruik van een melkmixer aanbevolen.
*Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de transporttijd dient de aanmaak temperatuur hoger te zijn. Controle van de temperatuur van de melk tijdens de melkbereiding en op het moment dat het kalf drinkt, leert of bijsturing noodzakelijk is.
Bekijk het gehele assortiment in de webshop: Melktaxi en melkmengers Archieven – Kalfshop.nl